Manden og magten – en bog om Niels Helveg Petersen

Niels Helveg Petersen – Manden og magten – denne måneds udvalgte bog – er skrevet af Thomas Larsen, forfatter til bogen Poul Schlüter – En biografi, og Michael Kristiansen, der blandt andet har været politisk rådgiver for Anders Fogh Rasmussen.

Om der er en sammenhæng mellem hovedpersonerne i de politiske biografier og typenaf forfattere vil være op til dig at bedømme, når du vurderer personer i litteraturen.

Niels Helveg Petersen er andet led i den politiske Helveg-klan. Hans far, Kristen Helveg Petersen, var landsformand for Radikal Ungdom under anden verdenskrig og blev senere valgt til folketinget, hvor han blev kulturminister og undervisningsminister. Hans mor, Lily Helveg Petersen, var borgmester i København. Man kan på mange måder sige, at Niels Helveg Petersen fik radikalismen ind med modermælken.

De unge år bruger Niels Helveg som sin far i Radikal Ungdom og i studenterfilialen Radikale Studenter, hvor han bliver formand og på relanceringen af det ungradikale blad: Liberté. Han vokser op med ungdomspolitik i den ungradikale hovedbestyrelse og i studenterpolitik. Han rejser landet tyndt og hans rejse med Radikal Ungdom vil mange af os kunne genkende.

Det afgørende for Niels Helveg Petersen er imidlertid, at han kommer under vingerne på den radikale leder og senere statsminister, Hilmer Baunsgaard. Under ham bliver Helveg politisk ordfører i en ung alder – efter han er blevet valgt ind i folketinget. Samtidig er hans far undervisningsminister og de bliver Danmarks første far og søn, der samtidig sidder i folketinget.

Kristen bliver kaldt den unge Helveg pga. hans idealistiske tilgang, mens Niels bliver kaldt den gamle.

Politik er for Niels Helveg Petersen også venskaber og personlige relationer. Det starter blangt andet med et godt venskab til Svend Auken, der senere udvikler sig dramatisk. Dels da Radikale selv forsøger sig med Helveg som statsministerkandidat i 1988 under sloganet “Nu er det forår og Niels Helveg,” men i endnu højere grad da Socialdemokartiet har deres dramatiske formandsvalg og Niels Helveg blander sig i kampen mellem Nyrup og Auken. Denne kamp går biografien også tæt på. Ligesom venskabet med Auken bliver fulgt, er Schlüter og flere borgerlige politikere også i vennekredsen. Et kendetegn for familien Helveg: de er vellidte blandt alle rækker på det politiske spektrum.

Bogen Niels Helveg Petersen – Manden og magten er mødet med det politiske menneske Niels Helveg Petersen. Man kommer tæt på partiets udvikling gennem årerne. De drejninger, vi har taget siden anden verdenskrig på den økonomiske politik såvel som det udenrigspolitiske. Endelig vidner den også om de mange ofre og kampe en person må tage, når de går ind i politik.

Af Christopher Røhl Andersen