Røhls Radikale Reol

Solen er endelig begyndt at krybe frem på himlen, skyerne giver efter og temperaturen er på vej op. Det er tid til at lave sommerens læseplaner, ikke med de bøger som klasselæren, dansklæreren eller professoren har placeret på pensum, men de bøger, som vi hver især læser af lyst, for at blive inspireret og klogere.

Vi lever i en tid, hvor fake news flyder rundt på nettet og fortsat vinder frem. De hurtige og lette overskrifter skrives for at trække læsere på bekostning af sandheden og fordybelsen.

I Danmarks socialliberale ungdomsparti bygger vores principper på fornuften, og derfor skal vi også være bekendte med vores historie og grundideer.

Denne måned bliver brugt på et tilbageblik på reolen, der er blevet godt fyldt op det seneste år.

Den radikale historie
Et af temaerne på vores radikale reol er vores fælles historie. Ingen skal nemlig skyde os i skoene, at vi er en historieløs ungdom. Man kan finde beretninger om vores historie helt tilbage fra stiftelsen i 1905 og helt frem til 1980, hvor opbakningen til vores parti begynder at stabilisere sig til der, hvor vi er i dag. Udover den radikale historie kan man også finde Tage Kaarsteds bog om RU’s historie fra 1911 til 1961. Den fortæller blandt andet om bevægelsen væk fra pacifismen og hen til pragmatismen, og vores rolle som den evige kritiske røst, der brager mod det ofte regeringsbærende moderparti. Ligeledes har vi senest haft den lokalhistoriske fortælling fra ”Op i mod et århundrede” fra Kolding i anledning af dette års kommunalvalg.

De radikale profiler
Udover bogen af selvsamme navn, ”Radikale Profiler”, der skitserer formændene og lederne for vores moderparti, er der også nedslag på biografier om vores politiske ledere og stiftere. Blandt bøgerne på reolen finder man en biografi om Niels Helveg, Marianne Jelved og Margrethe Vestager, men man finder også bøger om de gamle tænkere, P. Munch og Ove Rode, der var idemændene bag vores politiske bevægelse og samtidig trak partiet mod henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre.

De radikale tanker
En del af samlingen består også i de store tanker gennem tiden fra bevægelsens menigsdannere. Der vidner om, hvordan vores parti på den ene side har en lang rød tråd i vores tankegods, men samtidig også har indsporet sig og fundet løsninger til den tid vi lever i. Blandt bøgerne kan man finde statsminister Zahles dagbøger, Gyldendals udgivelsen ”Brud” fra 90’erne og tilbage til røderne fra det seneste århundrede.

Reolen har et utal af bøger, som du kan lave dit helt eget radikale pensum ud fra, og reolen vokser fortsat. Der er altid plads til flere så tøv ikke med at inspirere til nye bøger på Christopher.roehl.andersen@gmail.com, og god sommer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *