ALDE – For et liberalt Europa

Skrevet af Peter Miltersen Sørensen, ordfører for europæiske forhold
I weekenden havde jeg den fornøjelse at være med Radikale Venstre til ALDE kongres i Amsterdam. På programmet var politik, taler og workshops, med temaer fra alt som Brexit og hvordan internettet påvirker det frie marked, til hvordan man føre en god kampagne online.

Mødet stod i samarbejdets navn. Hvordan vi ved samarbejde kan løse fælles problemer. Det blev i høj grad gjort klart af især talerne fra diverse statslederne, kommissærer og erhvervsfolk. Der er tre eksempler jeg vil fremhæve. Sloveniens premierminister fokuserede meget på den fred der er kommet gennem EU. At frihed, velstand og fred er kernen for samarbejdet. For hvad er frihed uden fred? Og for den sags skyld fred uden frihed.

Videre til premierministeren fra Luxembourg der fokuserede meget på de ligheder vi delte. Han sagde blandt andet at det var helt fantastisk at en fra Luxembourg kunne tage til Belgien uden at mærke forskel – udover på de forringede veje. Efter den kommentar gjorde han naturligvis opmærksom på at hans mand var fra Belgien, så han måtte gerne gøre lidt grin med dem. I den europæiske identitet er den frie bevægelighed essentiel. Både som en katalysator for vækst, men også som en frihed for borgeren.

Den sidste taler der gjorde et meget stort indtryk på mig var Magrete Vestager. Under hendes tale for hun nævnt denne kamp mod populisme som vi er begyndt på. Hun fokuserede på at når det er at problemer påpeges, skal der tages hånd om disse for det vi skal huske er; ”Vi skal ikke vinde over dem. Vi skal vinde dem over”. Det var en sætning der havde en stor effekt på mig, for det er jo så sandt, så indlysende og alligevel noget jeg selv tit har glemt i en ophedet debat. Oven i dette fik hun kæmpe ros for at være det forbillede hun var for mange kvinder i den politiske verden fra hele Europa. I ligestilling er vi ikke i mål, men vi er længere end vi var tidligere, og et stykke af det blev Vestager takket for, for hendes fantastiske arbejde.

Politikken var også i centrum, og selvom nogen af processerne virkede bureaukratiske og langtrukne, endte det hele med at gå op i en højere enhed. Fra radikalt plan kan det fremhæves, at vi fik en resolution igennem omkring udfasningen af diesel- og benzinbiler mod 2040. Vores oprindelige bud havde været et forbud fra 2030, men politik er nu engang kompromiserne kunst. At den liberale gruppe nu går ind for den linje kan kun ses som et skridt i den rigtige retning.

Til slut er der kun at sige, at samarbejde gør Danmark større. Gennem samarbejde opnår vi ting i fællesskab vi ikke ville kunne hver for sig. Jeg har været beæret over endnu engang at være repræsentant for en så sej forening international, og jeg gør det glædeligt igen.